A név választást, mint már azt a Pininfarina által tervezett autóknál megszokhattuk, egy korábbi cégvezető előtti tisztelgés indokolja. Battista Farina a Pininfarina alapítója, és Paolo, a Pininfarina Battista szupersportautót tervező legenda elhunyt nagyapja. Sajnos idén áprilisban Paolo is elhunyt, így ezzel a cikkel is szeretnénk megemlékezni róla, és a Battistában megjelenő ikonikus formatervéről.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/83/o_farina3-2_20240510075922.jpg

Az autó megalkotása során a cél az volt, hogy egy olyan járművet hozzanak létre, amely ötvözi az ikonikus Pininfarina stílust és a legmodernebb technológiai megoldásokat. A Pininfarina Battista megtestesíti a luxust, a teljesítményt és a fenntarthatóságot egyaránt. A Battista hazájának legnagyobb teljesítményű sorozatgyártású autójaként lépett be a piacra. Az autót 4 villanymotor hajtja, ezek összesen 1900 lóerős teljesítményre képesek. A hihetetlen teljesítménye mellett 2300 Nm-es kombinált forgatónyomatékot ad le. A hivatalos adatok szerint kevesebb mint 2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, míg a 300 km/órás tempót 12 másodperc alatt éri el, végsebessége pedig 350 km/óra. Egy ilyen autónál persze nem elsődleges szempont, de érdemes megemlíteni, hogy hatótáv terén is remekel: 500 km-t képes megtenni egy töltéssel.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/83/o_BattistaLuxuryHyperGT2a_20240510075912.jpg

A gyártás folyamata hosszú és aprólékos munkát igényelt, minden egyes részletre külön figyelmet fordítva. A Cambiano városában található gyártósoron tíz ember dolgozott azon, hogy minden Battista egyedi legyen. A gyártási folyamat körülbelül 10 hétig tartott, összesen körülbelül 1250 órát adva az egyes járművek kialakítására és elkészítésére. A Battistából csak 150 darabot gyártottak, ezeket pedig körülbelül 2 milllió euró körül értékesítették, de ez függött a különböző konfigurációktól is.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/83/o_pininfarina-battista-104_20240510075929.jpg

Sokakat meglepett, hogy Pininfarina elektromos autót is tervez, viszont kevesen tudják, hogy a Battistán kívül a Pininfarina névhez köthető egy másik elektromos autó is sokkal barátságosabb áron. Ez az autó a francia akkumulátorgyár együttműködésével létrejött Bolloré Bluecar. Ez az autó a Battistával ellentétben tényleg nem a luxust, hanem csak a fenntarthatóságot képviseli. Az Bluecar akár 250 km-es hatótávra is képes, tökéletes hétköznapi autó vagy épp munkaeszköz, viszont ezek mellett a Pininfarina által kedvelt vonalak, design elemek is megjelennek rajta. Magyarországon csak a Green-car-nál lehet kipróbálni és megvásárolni.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/83/o_boloreee_20240510080521.jpg

Paolo Pininfarina emléke és hagyatéka örökké él az általa tervezett autókban és az ikonikus formatervezéseiben. Minden jármű, melyet ő és csapata alkotott, hordozza magán a mérnöki precizitást és a művészi kifejezőerőt, melyek az olasz autótervezés egyedülálló jellemzői. A stílus, a funkcionalitás és a technológiai innováció tökéletes egyensúlyban jelenik meg a tervezéseiben, és ezáltal minden autó egyfajta örökséget hordoz magában, mely Paolo Pininfarina kreatív lángjának megtestesülése.

Elektromos autóink


Elektromos BlueCarok

fb_logo kövess minket Facebookon

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/23/o_yt_logo_rgb_light_20211113074432.jpg kövesd csatornánkat