A kormány közölte azt az új rendeletet, miszerint a napelemes rendszerek tulajdonosaival az elektromos áram szolgáltató éves szaldó elszámolást fog alkalmazni, az üzembe helyezést vagy esetleges bővítést követő 10 évben. Ebbe csak a legkésőbb 2023. szeptember 7-ig pályázatra benyújtott és 2026. január 1-ig beüzemelt napelem rendszerek tartoznak bele, a bank360.hu összefoglalója szerint.

Akiknél a beüzemeléstől számított 10 év 2023. 12. 31 előtt letelne, náluk szaldó elszámolás marad 2023 év végéig. Azok az otthoni napelem hálózattal rendelkezők, akik 2023, szeptember 7-ig nem szaldó elszámolásban voltak, nekik az áramkereskedő céggel való szerződés a releváns.

Az állam tulajdonképpen visszavonta az energiaügyi miniszter kijelentését, miszerint 2024-től megszűntetik az éves szaldó elszámolást minden napelemes háztartás számára. Ez érthető felháborodást generált, mivel nagyon sok család és háztartás több millió forintot fordított napelemes kis erőművek telepítésére, annak fényében és reményében, hogy ez az éves szaldó elszámolással le fogja csökkenteni az elektromos áram számla összegét. Ezzel a rendszerek megtérülése is sokkal hosszabb lett volna, mivel így a nyári időszakban lévő túltermeléseket nem lehet felhasználni a téli alacsony termelés idején.

A 24-es év első napjától a napelem rendszerek betáplálásának a stopja is fel lesz oldva a 2023. október 31 utáni igénybejelentésekre, ám erről még hivatalos rendeletet nem adtak ki. Sajnos az országnak így is akadnak olyan részei, ahol ezek után sem lehet majd a napelemes rendszereket az elektromos hálózatra csatlakoztatni. Ez az elektromos energia ellátó hálózatnak az alulfejlettsége és a napelemes kiserőművek számának robbanás szerű megugrása miatt van. A bruttó elszámolásról egyelőre még annyit lehet csak tudni, hogy elviekben a napelemmel történő elektromos túltermelés átvételi ára a rezsi támogatott áram árán lesz, ami körülbelül 5 Ft, de pontos számokat még nem tudunk.