A Lotus legújabb elektromos szedánját a napokban jelentették be hivatalosan. Igen, arról a Lotus-ról van szó, ami a szuper könnyű, nagyon jó vezetési élményt nyújtó, kis sportautókról vált ismertté. Mostanában, mint ahogy tudjuk, majdnem minden autógyártó már elkezdett az elektromos hajtás felé nyitni, így a Lotus is. Először a limitált számban gyártott szuper sportautóval, az Evija-val kezdett, amely 9 másodperc alatt éri el a 300 km/h sebességet. Utána jött, pár éve, az Eletre nevezetű hyper SUV-ja, aminek magyar vonatkozása, hogy a neve jelentése a magyar „életre” szóból ered. Ez az első sorozatgyártásba kerülő elektromos autója a Lotus-nak. Ezen széria legújabb tagja az Emeya amely a cég első szedánja.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/74/o_Lotus_1_20230920120004.png

Az Emeya egy úgy nevezett „Hyper GT” autó azaz, nagy teljesítményű túra autó. 893 lóerőt és 985 Nm nyomatékot facsart ki a Lotus a két motorból összesen. Ez azt eredményezi, hogy a 0-100 km/h-t kevesebb, mint 2,8 másodperc alatt futja. Mindezt egy 102 Kilowattórás akksival, aminek a hatótávolsága elviekben minimum 400km. Az autó várható gyorstöltése is reményt keltőnek tűnik elsőre, mert – remélhetőleg gyakorlatban is – tudni fogja a 350kW-os töltést. Ez azt jelenti, hogy 10-ről 80%-ra csupán 15 perc alatt fel tud majd tölteni, feltéve, ha az ember talál egy 350kW-os töltőt.

Az Emeya egy nagyon elegánsan, mégis sportosan kinéző szedán, megtűzdelve egy csomó okos technológiával és újítással. Egyértelműen az alapok, amiket a legfrissebb prémium autókba kötelező belerakni, megvannak ebben az autóban is. Ilyenek a LED és mátrix LED fényszórók, elöl és hátul, sőt a hátsó csíkban húzódó fényszóró még az autó töltése idejében azt is tudja mutatni, hogy hogyan áll a töltés. Súlycsökkentés végett az autó tele van szénszálas elemekkel. Ezeket, ahogy az Eletre SUV-nál, a kedvezőbb ár érdekében valószínűleg lehet majd más anyagból kérni. Értelemszerűen az autó fel van szerelve szén-kerámia fékekkel is mind a négy keréken. Mint a legtöbb elektromos autónál, a kilincs a légellenállás érdekében becsúszik az ajtóba. Az autó fel van szerelve LIDAR szenzorokkal is, amik szintén be tudnak csukódni, a kisebb légellenállás érdekében. Hátul található egy aktív aero-s mozgó szárny, ezen kívül, több helyen találhatóak más, kevésbé látható, stabilizáló és hűtő funkciókat ellátó mozgó elemek is a karosszérián. Az ajtó természetesen szintén motorizált, tele szenzorokkal.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/74/o_Lotus_2_20230920120119.png

Az autó belseje, prémium anyagokban, és technológiában gazdag, minden bőr és hasított bőr borítású. A vezető ülés elé egy vékony OLED kijelző került, amely a legfontosabb infókat szolgáltatja a sofőrnek. Középre egy szép, nagy, szintén OLED kijelzőt raktak, amin az Unreal engine 5 grafikai motor fut. Ez egy olyan élő klónt mutat az autóról, amin mindent lehet látni, ami az autóval éppen akkor történik. Persze ne várjunk semmi meglepőt. Az ajtók nyitottsági állapotán és a néhány mozgó aero elemen kívül mást nem tud a gép megjeleníteni egyelőre. Minden egyéb funkciót és autó beállítást szintén ezen a képernyőn keresztül lehet elérni, mint azt már más autóknál is megszoktuk. Ezen kívül, az anyós ülés előtt is van egy kis OLED kijelző, amely szinte teljesen ugyanazokat az infókat mutatja, amit a vezető oldali. Magától értetődő, hogy a Head Up kijelző sem hiányozhat az autóból, a szokásos információkkal. A visszapillantók kamerásak, persze ezeket, a sorozatgyártott modellnél, valószínűleg lehet majd tükrösen is kérni. A közép konzolon vezetékes és vezeték nélküli töltésre is van lehetőség, valamint található itt sok tároló rekesz, és két pohártartó is.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/74/o_Lotus_3_20230920120214.png

Az autó csomagtartója egészen nagy, pontos számokat még nem tudunk, de normális szedán méretekről árulkodik. A hátsó üléssorban relatíve nagy fej és lábtér van, de mivel a padló az akksik miatt elég magas, ezért az ülés nem támasztja alá jól az ember lábát.

Az Emeya-val a Lotus, a Porsche Taycan-t, a Mercedes EQE és EQS AMG modelljeit, az Audi E-tron GT RS-ét, és a BMW i4 M autóit próbálja majd megszorongatni 2025-től.

Az Emeya-t három féle felszereltségi szintben lehet majd kapni:

Alap: 100 000 Euró, azaz kb. 40 millió forint.

S: 110 000 Euró, kb. 45 millió forint.

R: 120 000 Euró, kb. 50 millió forint.

Ezek a felszereltségekhez tartozó kezdő árak. A teljes felszereltség 200 000 Euró környékén várható, ami 80 millió forint körüli összeget jelent.

Források:

Carson, S. ed., (2023). New Lotus Emeya electric ‘hyper GT’ arrives to battle Porsche Taycan. [online] Auto Express. Available at: https://www.autoexpress.co.uk/lotus/emeya [Accessed 14 Sep. 2023].

Auto Focus (2023). Lotus Eletre and Emeya First Look and Drive! [online] www.youtube.com. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=248c1Da68ok&t=555s [Accessed 14 Sep. 2023].

Lotus (n.d.). Emeya - Lotus Cars Media Site. [online] media.lotuscars.com. Available at: https://media.lotuscars.com/en/models/emeya-september-2023.html [Accessed 14 Sep. 2023].