Az autóiparban a belsőégésű motorok helyét átvevő elektromos autók térnyerése függ számos tényezőtől, és az időzítés változó lehet a különböző régiókban és piacokon. Az elektromos autók elterjedését és a belsőégésű motorok visszaszorulását befolyásoló kulcsfontosságú tényezők közé tartoznak:

Technológiai fejlődés: Az elektromos autók technológiájának fejlődése és a hatótávolságuk növekedése segíti a szélesebb körű elfogadásukat. Minél jobban fejlődik az akkumulátor technológia és a töltési infrastruktúra, annál vonzóbbá válnak az elektromos autók.

Gazdasági tényezők: Az elektromos autók ára folyamatosan csökken, ahogy a gyártásukban résztvevő cégek nagyobb mennyiségben állítják elő őket. Az állami támogatások, adókedvezmények és a fenntartási költségek alacsonyabb szintre való csökkenése is hozzájárulhat a belsőégésű motoros autók visszaszorításához.

Környezeti szabályozások: Egyre több ország és régió vezet be szigorú kibocsátási előírásokat és zöld politikákat, amelyek ösztönzik az embereket az elektromos autók használatára. Az ilyen intézkedések arra ösztönzik a gyártókat is, hogy több elektromos modellt hozzanak piacra.

Töltőinfrastruktúra: Az elektromos autók terjedése szorosan összefügg a töltőinfrastruktúra fejlesztésével. Minél több töltőállomás áll rendelkezésre, annál kényelmesebb és gyakoribb lehet az elektromos autók használata.

Fogyasztói preferenciák: Az emberek környezettudatossága és érdeklődése az új technológiák iránt is befolyásolja az elektromos autók elterjedését. Ahogy nő az igény az alacsony károsanyag-kibocsátású járművekre, a belsőégésű motoros autók iránti kereslet csökkenhet.

Az autóiparban való átállás hosszabb időt vehet igénybe, mivel az autóflotta megújítása és az infrastruktúra fejlesztése időt vesz igénybe. Az elemzők és iparági szakértők véleménye szerint az elektromos autók jelentős részarányt érhetnek el az új autóeladásokban az elkövetkező évtizedben, de a teljes belsőégésű motoros autók kiváltása hosszú távú folyamat lesz, amelyet több évtizeden keresztül figyelni és alakítani kell.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/73/o_elektromos-eladas-2023_20230919092643.jpg

Meg kellene négyszerezni a villanyautó eladások számát

Ahhoz, hogy meg lehetne négyszerezni a villanyautó eladások számát, számos intézkedés és változás szükséges lenne több területen. A következők néhány fontos tényező, amelyek hozzájárulhatnak ehhez a célhoz:

Árszint és Támogatások: Az elektromos autók ára jelenleg magasabb lehet a hagyományos belső égésű motoros járművekhez képest. Az árak csökkentése, adókedvezmények, állami támogatások és visszatérítések bevezetése segíthetnek csökkenteni az elektromos járművek vásárlási költségét, ami vonzóbbá teheti őket a vásárlók számára.

Töltési Infrastruktúra: A töltési infrastruktúra bővítése és fejlesztése elengedhetetlen a villanyautók elterjedéséhez. Több töltőállomás, gyors töltők és otthoni töltőberendezések elérhetősége növelheti a potenciális vásárlók bizalmát az elektromos autók iránt.

Technológiai Fejlődés: Az akkumulátor technológia fejlődése és hatótávolságuk növekedése szintén vonzóbbá teheti az elektromos autókat a vásárlók számára. Ha egy elektromos autó elég messzire tud eljutni egy töltéssel, akkor a felhasználók számára praktikusabbá válnak.

Környezeti Szabályozások: A kormányok bevezethetnek szigorúbb kibocsátási előírásokat, zöldpolitikákat és tilalmakat a hagyományos belső égésű motoros járművekkel kapcsolatban. Ez ösztönözheti az embereket az elektromos autók használatára.

Gyártók Kötelezettségei: A járműgyártókat is arra lehet ösztönözni, hogy nagyobb mértékben fektessenek be elektromos járművek fejlesztésébe és gyártásába. A szélesebb modellválaszték és a versenyképesebb árak hozzájárulhatnak az eladások növekedéséhez.

Fogyasztói Tudatosság: A fogyasztók környezettudatossága és az elektromos járművek előnyeinek megértése is fontos. A fogyasztóknak jobban meg kell ismerniük az elektromos autók fenntartási költségeit, a környezeti előnyöket és a hosszú távú megtakarításokat.

Üzleti Flották és Infrastruktúra: Az üzleti szektorban nagyobb mértékben használt elektromos járművek, valamint az üzleti flották elektromosítása is növelheti az eladásokat. Az infrastruktúra fejlesztése a vállalatoknak is lehetőséget adhat az elektromos járművek hatékonyabb használatára.

Kampányok és Oktatás: Az információ hiánya és a tévhitek gyakran gátolják az embereket az elektromos autók vásárlásában. Hatékony kampányok, oktatási programok és tesztvezetések segíthetnek a fogyasztók meggyőzésében.

Az elektromos autók elterjedésének növelése összetett folyamat, amely sok területen változásokat igényel. Az intézkedések kombinációja, a technológiai előrelépések és a fogyasztói szemléletváltás együttesen hozzájárulhatnak a villanyautó eladások számának növekedéséhez.

Az akkumulátorok gyártásához a bányászott összetevők rendelkezésre állnak?

Az akkumulátorok gyártásához szükséges összetevők közül néhány a bányászott anyagokból származik. A legelterjedtebb típusú akkumulátorok, például a lítiumion akkumulátorok, tartalmaznak olyan elemeket, amelyek bányászattal kerülnek elő. A legfontosabb bányászott összetevők közé tartoznak:

Lítium: A lítiumion akkumulátorok kulcsfontosságú összetevője. A lítium a lítiumbányászatból származik, és szükséges az akkumulátorok hatékony működéséhez.

Kobalt: A kobalt lítiumion akkumulátorokban használt kritikus összetevő, amely hozzájárul az akkumulátorok teljesítményéhez és hosszú élettartamához.

Nikkel: A nikkel szintén fontos összetevő a lítiumion akkumulátorokban. A különböző típusú akkumulátorokban különböző mennyiségű nikkel található.

Kobalt és nikkel kinyerésének folyamatai: Az akkumulátorokhoz szükséges kobalt és nikkel többek között Kínában, Kongóban és más országokban található bányászatokból kerül elő. Azonban a kobalt és nikkel kinyerésének folyamatai néha kérdéseket vetnek fel a környezeti és etikai szempontból, beleértve a munkakörülményeket és a gyermekmunka kérdését.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/73/o_banyaszott-femek-2050_20230919095821.jpg

Fontos megjegyezni, hogy a villanyautók fejlesztése és az akkumulátor technológia folyamatosan változik. A kutatás és fejlesztés eredményeként új összetevők és technológiák is bevezethetők az akkumulátorok gyártásába, amelyek kevésbé függenek a hagyományos bányászati összetevőktől. A fenntartható és etikus forrásokból származó akkumulátor alapanyagok kifejlesztése és használata is egyre inkább előtérbe kerül az elektromobilitás terén.

Ilyen például az LMP (Litium Metal Polimer) szilárdtest akkumulátor

Az LMP (Lithium Metal Polymer) akkumulátor egy speciális típusú lítiumion akkumulátor, amely a hagyományos litiumion akkumulátoroktól eltérő kialakítással rendelkezik. Az LMP akkumulátorok előnyei közé tartozik a magas energia-sűrűség és a hosszú élettartam, amelyekkel hozzájárulhatnak az elektromos járművek hatékonyságához és teljesítményéhez.

Az LMP akkumulátorok működési elve abban különbözik a hagyományos lítiumion akkumulátoroktól, hogy a pozitív elektródba nem folyékony elektrolitot, hanem szilárd polimert vagy szilárd elektrolitot használnak. Ez a kialakítás hozzájárulhat az akkumulátorok megbízhatóságához és biztonságához, mivel a szilárd elektrolit kevesebb veszélyt jelenthet a szivárgás vagy túlmelegedés szempontjából.

Ilyen akkumulátort találhatunk például a Bollore Bluecar padlólemezébe integrálva.
Így műkodik a szilárdtest akkumulátor.

Az LMP akkumulátorok előnyei

Magas energia-sűrűség: Az LMP akkumulátorok nagyobb energia-tároló képességgel rendelkezhetnek a hagyományos lítiumion akkumulátorokhoz képest, ami hosszabb hatótávolságot eredményezhet az elektromos járművekben.

Hosszú élettartam: Az LMP akkumulátorok kevésbé hajlamosak a kapacitás csökkenésére vagy az akkumulátor öregedésére, ami hosszabb élettartamot eredményezhet.

Biztonságosabb működés: A szilárd elektrolit vagy polimer réteg biztonságosabb működést eredményezhet, mivel csökkenti a túlmelegedés és szivárgás kockázatát.

Könnyebb kialakítás: Az LMP akkumulátorok tervezése lehetővé teszi a vékonyabb és könnyebb kialakítást, ami a járművek súlyát és méretét is optimalizálhatja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az LMP akkumulátorok fejlesztése és gyártása is folyamatosan zajlik, és jelenleg még nem olyan elterjedtek és elérhetőek, mint a hagyományos lítiumion akkumulátorok. Az LMP akkumulátorokhoz használt anyagok és technológiák további kutatást és fejlesztést igényelnek, mielőtt széles körben alkalmazhatóvá válnának az elektromos járművekben.