Az üzemanyagok árának növekedése számos tényezőtől függ, amelyek komoly hatással vannak a pénztárcánkra. A kitermelés csökkenése, a Brent* típusú kőolaj árának emelkedése, a forint gyengülése és a jövedéki adó emelése mind olyan tényezők, amelyek áremelkedést okozhatnak az üzemanyagok terén. Nem meglepő, hogy ezek a tényezők most együttesen hatnak, és az üzemanyagok ára egyre magasabbra emelkedik. A kőolaj világpiaci árának és a valutaárfolyamok változásának függvényében a hazai üzemanyagárak is változnak, és sajnos az utóbbi időben mindkét tényező negatív irányban változott.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy a hazai fogyasztásban még nincs számottevő változás, és bár az év során jelentős visszaesés volt a hazai üzemanyag-fogyasztásban, ez részben a korábbi magas bázisnak tudható be. A hazai üzemanyag-forgalmazók emelkedő árai a kőolaj és valutaárfolyamok negatív változásainak köszönhetők, ami a fogyasztók pénztárcáját is érinti.

Miért emelkedik az üzemanyagok ára?

A Brent típusú kőolaj ára Európában több mint húsz százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben. A forint is gyengült az erős sávból, több mint ötszázalékos gyengülést tapasztalhattunk az elmúlt napokban a dollárhoz képest. Ezek a tényezők közösen felelősek az üzemanyagárak emelkedéséért.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/72/o_brent-uzemanyag-grafikon_20230906144605.jpg

Az áremelkedés azt eredményezte, hogy a benzinkutakon már stabilan meghaladta a hatszáz forintot a literenkénti ár. Grád Ottó szerint ez az ár a tavalyi nagy adatok miatt lehet relatív értékben magasnak tűnik, és az év hátralévő részében várhatóan csökkenni fog a fogyasztás.
Ez azonban összevetve a tavalyi évvel megintcsak nem lesz mérvadó, hiszen a 2022-es év végén igen komoly ellátási problémák jelentkeztek a hazai üzemanyagellátásban, így ez hatással volt az üzemanyag fogyására is.

A nemzetközi olajpiaci helyzet is befolyásolja az árakat. Az OPEC-országok és Szaúd-Arábia már jelezte a kitermelés csökkentését, ami hatással lehet az árakra. Oroszország is hasonló szándékot jelentett be, ahonnan Magyarország is vásárolja a kőolajat. Grád Ottó szerint a fizikai szállításokra ezek a csökkentések nem lesznek hatással, mivel a vezetékes szállítási mód a legkedvezőbb a logisztika szempontjából.

Ezek értelmében ilyen ellátási gondokkal az év hátralevő részében nem kell számolnunk, azonban ezek a csökkentések – melyeket részben mindkét fél elkezdett bevezetni – voltak a majd 20 százalékos kőolajár emelkedés alapvető okai az elmúlt hetekben. A szakember kilátásba helyezte, hogy ez az áremelkedés lassulni fog, ahogy a felvevőpiac átveszi a mozgást és feltehetően egyensúly alakul ki valahol 85 dollár körül.

Már csak hab lenne a tortán, ha a forint gyengülése is megállna, vagy legalább lassulna, így a hazai üzemanyag árak emelkedése is lelassulna, vagy akár stabilizálódhatna is.

Az a trend, hogy a gázolaj magasabb áron kapható, mint a benzin, az év hátralevő részében továbbra is így marad.

Mi várható?

Az árak emelkedésének egyik fontos tényezője a jövedéki adó emelése is, amely január 1-től lép életbe és bruttó 40 forintot meghaladó emelést realizál egyik napról a másikra. Ez további terhet ró a fogyasztókra és az inflációra is hatással lehet.

A következő évben várhatóan a benzinkutakon átléphetjük a hétszáz forintos literenkénti árat. Ennek elkerülése érdekében a kormányzatnak fel kellene újra vizsgálnia a jövedékiadó-változásokat, vagy reménykedhetünk, hogy a piaci feltételek kedvezőbbek lesznek, és a kőolaj ára csökkenni fog.

* A Brent kőolaj az egyik legjelentősebb és legismertebb tengeri kőolaj típus, amely Észak-tengeren található olajmezőkből származik. A Brent kőolaj terméke a nemzetközi kőolajpiacot jelentősen befolyásolja, mivel referenciaárként szolgál a világpiaci olajárak számára.
A Brent kőolaj főleg az észak-tengeri Brent mezőről származik, ami az Északi-tenger keleti részén található. A kőolaj termelése ezen a mezőn különböző tengeri fúrótornyokkal történik, és a termék minősége és összetétele rendkívül fontos a feldolgozás és használat szempontjából.
A Brent kőolaj ára és minősége fontos referencia az olajpiaci ügyletek során. Az árak határozzák meg a kőolajtermelő országok bevételét, és a kőolajpiaci változások széles körben hatással vannak az energiaárakra, beleértve az üzemanyagárakat is. A Brent kőolaj ára az olajpiaci változások, a kereslet és kínálat alakulása, a geopolitikai események és más globális tényezők függvényében változik.