Mire érdemes figyelni, ha elektromos autóval megyünk nyaralni?

Ez a nyár sem múlhat el utazás nélkül, akár a szokottól eltérő módon. Nyaralás 2023-ban elektromos autóval egy lényegesen egyszerűbben megoldható feladattá vált, mint a korábbi években. Az elektromos autók iránti kereslet növekedésével a töltési pontok száma is szélesebben elérhetővé vált, így a megtehető távolságok lényegesen megnőttek. Akár külföldi úticélokat is bátran kitűzhetünk.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/71/o_nyaral_ecar_02_20230703153857.jpg

Hasznos tippek az utazás tervezéséhez

Fontos, hogy tisztában legyünk az autónk kapacitásával. Az alapvetően megtehető távolságok egy idei felmérés alapján, melyben 8 márka modelljeit tesztelték alapbeállításon, körülbelül 290 és 440 km közti eredményt értek el.

Ez azonban lényegesen csökkenhet a nyári körülményekhez igazodva és súly többletek hozzáadásával. A hűtés akár 20%-kal is csökkentheti a hatótávot, ezért hasznos lehet már az otthoni utolsó -, vagy útközbeni töltés ideje alatt lehűteni az autót, hogy ne menet közben az akkumulátor töltöttségének kárára menjen. Továbbá az is fontos, hogy a töltöttségi szint ilyenkor se essen 20 % alá, viszont egy ilyen hosszabb út esetén néha-néha akár 100%-ra is tölthetjük az akkumulátort, hogy inkább biztosan elérjük a következő tötlőállomást, vagy a szállást. Ezek miatt fontos körültekintően eljárni a töltő pontok feltérképezésével. Ehhez az elektromos autós közösségek által folyamatosan bővített Plugshare.com nagy segítség, mert itt nem csak a kereskedelmi elektromos töltőállomások kerülnek a térképre, hanem a villanyautósok által megosztott saját töltők is. Magyar nyelven láthatjuk Európa összes töltőállomását, bár ezen az applikáción keresztül töltést nem tudunk indítani.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/71/o_nyaral_ecar_01_20230703153852.jpg

Vannak még további felületek is, ahol ellenőrizhetjük, hogy utunkba esik e bármilyen töltőpont. Ilyen például a villanyautosok.hu oldal, ami összegyűjtötte a leghasznosabb oldalakat, amik segíthetik tájékozódásunkat.

Az elektromos töltőállomások sűrűsége Európán belül különböző, míg az északi országok egyre sűrűbben lefedettek, addig a déli területeken már problematikusabb lehet az útvonalunkhoz közel eső pontokat találni.

Magyarország területén Budapest és szűk környezete elég jól lefedettnek számít, a Balaton Budapesthez közelebbi oldalain is viszonylag sűrűn találhatunk töltőpontokat, ahogy a nagyobb városoknál is, de érdemes alaposan feltérképezni az útvonalat, amin haladni szeretnénk, ne érjenek minket meglepetések.
Azonban fontos figyelnünk arra is az elektromos töltőpontok keresésénél, hogy milyen töltés lehetséges az adott helyen. Villám- és gyorstöltőkkel találkozhatunk. A villámtöltők 20-60 perc alatt teljesen feltöltenek egy autót, így itt kisebb a sorban állás lehetősége, de arányuk még alacsony a gyorstöltőkkel szemben. Ezek használatánál már órákat kell számolni, és bosszantó lehet, ha az előző használó ottfelejti az autóját és így blokkolja a további használatot. Nem rossz gondolat, hogy ilyenkor valamilyen elfoglaltságot tervezünk be erre az időre.

Az európai CCS csatlakozó kötelező jelleggel minden DC töltőn ott kell legyen, illetve a legtöbb töltőnél az ázsiai CHAdeMO sem hiányzik, hiszen sok népszerű villanyautót (pl. Leaf) csak így lehet tölteni.
Vannak villanyautók, amik nem villámtölthetők: pl. Mercedes B osztály, régebbi Zoe, néhány BMW i3; ezzel számolni kell.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/71/o_nyaral_ecar_04_20230703153909.jpg

Azt sem árt szem előtt tartanunk, hogy melyik elektromos töltőlámmosáson milyen módon tudunk töltést indítani, és milyen árakon. A Mobiliti applikációja a legelterjedtebb, amelyben jól lehet keresni, más szolgáltatók berendezésit is lehet látni. A töltés indításához előzetes regisztráció és a bankkártya adatok megadása szükséges. Esetleg, ha idegenkedsz még az appoktól, akkor a MOL kutakon lévő PLUGEE töltők használatában a benzinkutas is tud segíteni felárért cserébe.
Az árak a villanyautosok.hu oldalon egészen friss adatok alapján ellenőrizhetőek és nyomon követhetőek. Minden itthon ismert szolgáltató feltüntetésre került és részletesen is ismertetve vannak az oldalon.

Érdemes az autóhoz kapott saját töltőt a csomagtartóban tárolni, mint meglepődni a töltő állomáson, hogy nem kompatibilis az autónkkal az adott hely felszereltsége.
Annak is érdemes utána nézni az utazás tervezésénél, hogy a választott nyaralóhely rendelkezik e akkumulátor töltésre alkalmas fejlesztéssel. A https://www.booking.com/ oldalon a szűrési lehetőségek közt már szerepel az elektromos jármű töltőpont lehetőség, a szallas.hu oldalon viszont még nem jelent meg ez a szűrési pont. A választott szálláshelyet mindig érdemes közvetlen megkérdezni foglalás előtt, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés az ő értelmezésükben, mert esetenként csak egy külső konnektort, de nem kiépítet rendszert.

Tippek a hatékonyabb hatótáv elérése érdekében

A hatótáv optimálisan tartásának van néhány ügyes alternatívája, melyek közül néhányat, mint ötlet sorolunk most fel:
Ha szeretünk zenét hallgatni utazás közben, az autó saját rádiója helyett bluetooth hangfalon keresztül hallgatjuk kedvenc slágereinket.

Elektromos eszközeinket, mint mobiltelefon, navigátor, hordozható hangfal, tablet, stb. indulás előtt otthon töltjük fel, és olyankor használjuk csak az autós töltőket, mikor az autó egyébként is töltés alatt van.

A jármű navigátora helyett mobiltelefonon/tableten applikáció segítségével tájékozódunk. A Google térkép és a Waze is kiváló navik, Folyamatos útinformációkkal, melyeket a használók közössége és a fejlesztők is rendszeresen frissítenek.

Ahogy fentebb is említettem, az autót még az otthoni utolsó töltés alatt érdemes lehűteni, hogy az ne menet közben fogyasszon a hatótáv mértékéből.

Pakolásnál praktikus lehet minél kevesebb holmit eltenni. A legtöbb szálláson sok extrával szolgálnak már, mint törölköző, tisztálkodószerek, konyhai dolgok. Utazó táska, vagy bőrönd helyett (amiknek eleve van egy önsúlyuk) nagy bevásárló táskákba is pakolhatunk, ami a helykihasználást is segíti, és a plusz súlyokat is kiküszöböli.

Ha önellátó szállást választunk, mérlegeljük, hogy mennyi élelmiszert vigyünk magunkkal a súlytöbblet miatt. Valószínűleg a szállásunk környezetében található boltokban is beszerezhetjük őket. Persze, külföldi utazás esetén ezt még a valuta árfolyam is nagyban befolyásolhatja, de érdemes ezt a lehetőséget is átgondolni a kevesebb teher érdekében.

Minden autó esetében igaz, így az elektromos autó sem kivétel ez alól, ha minimálisan túl fújjuk a gumikat, az is növeli a hatótávolság mértékét.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/71/o_nyaral_ecar_03_20230703153919.jpg

A végére mintegy elgondolkodtatásként, ha figyelmesen és körültekintően tervezzük meg a nyaralásunkat, ügyelve a fogyasztásra, használva a szükségek appokat, akkor egy igazán környezettudatos nyaralást hozhatunk össze, ahol olyan dolgokat is észrevehetünk, amit hagyományos üzemelésű autóval nem biztos: hiszen a töltés közben kisvárosokat, eldugott strandokat és kirándulóhelyszíneket fedezhetünk fel

Elektromos autóink Elektromos BlueCarok

fb_logo kövess minket Facebookon

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/23/o_yt_logo_rgb_light_20211113074432.jpg kövesd csatornánkat