A svéd útról szóló innovatív projektek lehetővé teszik az elektromos autók vezetés közbeni töltését.
Az elektromos autópályának nevezett rendszer a svéd autópályahálózat része és speciális vezeték nélküli töltési technológiával lesz felszerelve. Ez a technológia lehetővé teszi az elektromos járművek akkumulátorainak vezetés közbeni töltését az úton található beépített vezeték nélküli indukciós töltőpontokon keresztül.
Erre a megoldásra több elképzelés és kísérlet készült:

Felsővezeték rendszer

Hátránya, hogy a közlekedő járművek magassága igencsak eltérő. Különösen a kamionok, buszok, teherautók és a hozzájuk képest jóval alacsonyabb építésű személygépjárművek között.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/68/o_Felsovezetekes_20230522115055.png

Úttestre épített vezetékrendszer

Mely mintegy sín, mely felett haladva töltené a járműveket. Ez a megoldás már a járművek különbözőségét figyelembe véve egy jóval járhatóbb útnak tűnik, mellyel már korábban Németországban is kísérleteztek.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/68/o_toltosin_20230522115105.jpg

Induktív rendszer

Ez a megoldás hasonlóan, mint a mobiltelefonok és egyéb indukációs elven működő töltők működnének, azzal a különbséggel, hogy a járművek a gumiabroncsuk kivételével nem érintkeznek a talajjal és a hasmagasságuk is különbözhet. Talán nem akkora eltéréssel, mint a felsővezetékes rendszer esetében egy kamion és egy sportkocsi felső pontja, de az említett két jármű hasmagassága is igencsak eltérő.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/68/o_indukcios-toltes_20230522115059.jpg

A három megoldás közül a leg élhetőbb talán az útburkolatba beépített induktív töltőrendszer, mely érzékelőket és szenzorokat használ, hogy az elektromos autók akkumulátorai kommunikálni tudjanak a töltőpontokkal. Ez lehetővé teszi a töltési folyamat automatikus indítását és leállítását, amint az autó elhalad a töltőpontok felett.

Az elektromos autópálya projekt célja, hogy kényelmes és hosszabb utazásokat biztosítson az elektromos autók számára, miközben minimalizálja az akkumulátorok töltéséhez szükséges állóidőt. Ezáltal a járművezetők többet tudnak vezetni anélkül, hogy gyakran meg kellene állniuk az ehhez a megoldáshoz képest hagyományos töltőpontoknál.

A megvalósítás tekintetében bizakodhatnak a svéd elektromos járművek tulajdonosai, mert az első ilyen szakaszt, mely az E20 jelzéssel bír és Stockholmot, Göteborgot és Malmőt köti össze, már 2025-re átadnák.

A svéd útrendszer egy innovatív megközelítést képvisel az elektromos járművek töltésében és az elektromobilitás terén. Bár még mindig fejlesztés alatt áll, az ilyen típusú útinfrastruktúra remélhetőleg hozzájárul az elektromos járművek elterjedéséhez és a fenntartható mobilitás előmozdításához.

A fejlesztésben részt vesz még Franciaország és Németország a svédek mellett, illetve egy másik csoportot alkot az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, akik Indiával karöltve igyekeznek előre mozdítani az ilyen jellegű utak kiépítését, ezzel is hozzájárulva a fejlesztések sikeréhez és gyorsításához.

Fontos megjegyezni, hogy az elektromos autópálya rendszere speciális infrastruktúrát és járműveket igényel, így a használatukhoz szükséges autók és útburkolatok bevezetése időt vesz igénybe, és még nem áll rendelkezésre mindenhol.

Egy tanulmány szerint ahhoz, hogy Svédországban ezzel a módszerrel hatékonyan lehessen közlekedni és beváltsa a hozzá fűzött reményeket, az úthálózat mindössze 25 százalékát kellene ilyen technológiával korszerűsíteni. Amennyiben az úthálózat negyedrésze már ezzel a módszerrel épül, már igen nagy távolságokat lehetne bejárni és jelentősen csökkenne az „állva töltés” is. Ez azért is fontos volna, mert - ahogy már korábbi cikkünkben is tárgyaltuk - az otthontöltés legnagyobb problémája is „kisimulna”, ugyanis nem feltétlenül az esti órákban növekedne meg az áramfogyasztás, hanem minden bizonnyal jobban eloszlana az ún. holtidőkre is.


Elektromos autóink Elektromos BlueCarok

fb_logo kövess minket Facebookon

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/23/o_yt_logo_rgb_light_20211113074432.jpg kövesd csatornánkat