A kínai XPeng Motors G9 névre hallgató SUV-ja elképesztő sebességgel képes töltődni. Komoly vetélytársnak ígérkezik ez a modell a felső kategóriában.
Többek számára tűnhetett ígéretesnek, mert állítólag 24 óra leforgása alatt 23 ezer előrendelést adtak le erre a modellre, melyek teljesítése Kínában ez év végén kezdődhet meg.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/47/o_xpeng-g9-front_20220823180706.jpg

Előző cikkünk olvasóinak ismerős lehet az autó, mert a szintén XPeng által gyártott S4 superchargert ezen a modellen tesztelték, mely páros 5 perc alatt adott, illetve fogadott 210 km megtételére hasznosítható energiát. Számszakilag a G9 800 voltos rendszere 480 kW töltési teljesítmény fogadására képes.

Hatótáv

Itt is megemlítjük, hogy az előző cikknél megtekinthető videón is látható kilométerben kijelzett töltési állapot a helyi CLTC szabvány szerint értendő, mely az Európában használt WLTP-hez képest 15-20%-al nagyobb értéket mutat. Azonban így is figyelemreméltó a páros teljesítménye.

Ha már hatótávról van szó, kezdjük akkor ezzel az adattal. A helyi CLTC szabvány szerinti maximálisan megtehető út hossza 702 km, mely WLTP szerint nagyjából 560-600 km.

G9 irányelvek

Az XPeng G9 egy teljesen elektromos, hét üléses városi luxusterepjáró. Kettős motoros összkerék hajtás, 96 kWh-s Lítium-ion akkumulátor. A G9-et 2021 novemberében mutatták be a Guangzhou Autószalonon. A G9 az első XPeng termék, melyet a kezdetektől a hazai kínai és a nemzetközi piacokra terveztek. A G9 a negyedik XPeng termék, a G3i kompakt crossover a P5 és P7 kompakt szedánt követően.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/47/o_xpeng-g3i-p5-p7_20220823175439.jpg

Megfelelőség

Az autó teljes mértékben megfelel az EU 5 csillagos biztonsági szabványainak, valamint a járműtanúsítási szabványainak, melyek a jármű típusjóváhagyása néven ismertek. Az EU környezetvédelmi követelményeinek is megfelel. Az XPeng szerint 85 százalékos az újrafelhasználhatósági és a 95 százalékot is meghaladja az újrahasznosíthatósági aránya.

Technika

A G9 kezelőfelülete kettő darab 14,96 colos kijelzőből és egy kisebb vezető felőli kijelzőből áll. Az Xpeng és az Xpilot fejlett vezetőtámogató rendszerének központi elektronikus és elektromos architektúrájával van felszerelve, melyet 31 LiDAR szenzor és az Nvidia Drive Orin-X platformja támogat meg. A rendszer másodpercenként 508 billió műveletre képes ez olyan AI-képességeket biztosít, amelyekkel az Xmart OS folyamatosan frissíthető minden vezeték nélküli frissítéssel. Ez már nem a “hagyományos autókban” működő, már 2015-ben elavultnak számító computer.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/47/o_G9-interior_20220823180319.jpg

Rendelkezik még egy 8 millió pixeles elülső és egy-egy 2,9 millió pixeles oldalsó kamerával.

A hangélményről egy 28 hangszórós, 2250 Wattos Atmos hangrendszer gondoskodik. Kicsit olyan érzése van az embernek, mikor az elektronikai kiegészítőket, rendszereket olvassa, mintha mindent IS bele akarnának tuszkolni ebbe a modellbe. Miért mondunk ilyet, jöjjön egy kis ráadás: A gyártó 5D-s élményt ígér. Rezegteti az üléseket, a légkondícionáló rendszeren keresztül pedig különböző illatokat érezhetünk, melyekről beépített parfümpatronok gondoskodnak. A belső ledvilágítás fénye is a képernyőn éppen látható képi élményhez igazodik.

Ugyanazon platformon fejlesztették, mint az XPeng P7-et, így a két autó tengelytávja nagyon hasonló. Nem titkolt célja ezzel a modellel - mely a cég jelenlegi zászlóshajója -, hogy felvegye a versenyt olyanokkal, mint a Tesla Model Y, a NIO ES6 és a Li Auto Li One. Árban hasonló is a Tesla Model Y-hoz (30 millió forintnak megfelelő jüan), méreteiben nagyobb.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/47/o_xpeng-g9-back_20220823180657.jpg

A valós tesztek alapján fogjuk tudni majd igazán eldönteni, hogy a megadott információkat miképpen kell értelmeznünk, mindenesetre végigbogarászva az XPeng G9 specifikációját az embernek az az érzése, hogy egy új világba csöppent. De akárhogyis nézzük, a rendelkezésre álló fotók és információk szerint egy luxus belső, modern, letisztult külső, jó anyagok, kiváló technikai adatok és a bolygó zöldebbé tételéhez kapcsolódó elvárások teljesülnek a G9-ben.

 

Ja, a hét személyes luxusterepjáró 3mp alatt van százon…

 

Elektromos autóink Elektromos BlueCarok

fb_logo kövess minket Facebookon

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/23/o_yt_logo_rgb_light_20211113074432.jpg kövesd csatornánkat