Világviszonylatban a legnagyobb akkumulátor gyártó a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) 2022. augusztus 12-én hivatalosan bejelentette, hogy Debrecenben építi a 100 GWh-s akkumulátor üzemét. A  7,34 milliárd eurós beruházás a második akkumulátor gyára Európában a Németországban működő mellett.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/44/o_catl-nemetorszag_20220816150611.jpg

Az első gyártóüzemek építése még az idén megkezdődhet a debreceni Déli Ipari Parkban egy 221 hektáron elhelyezkedő területen, ahonnan majd cellákat és modulokat egyaránt szállítanak az európai autógyáraknak.
Az Európa szívében elhelyezkedő létesítmény stratégiailag kiváló helyen lesz ahhoz, hogy segítse és javítsa a globális termelési hálózat fejlesztését, jobban megbirkózzon az európai gyártók akkumulátorigényeivel (Mercedes-Benz, BMW, Stellantis, Volkswagen) és felgyorsítsa az e-mobilitást és az energia átállást Európában.

Fontos elköteleződése a gyáróriásnak az akkumulátorgyártás szénlábnyomának csökkentése, ezért megújuló energiákból származó villamos energiát fog használni és az országban működő helyi partnerekkel fejlesztené a napenergia rendszert.
A CATL azt is vizsgálja, hogy a fenntartható és körforgásos akkumulátor-értéklánc kiépítése érdekében van-e lehetőség arra, hogy helyi partnerekkel együttműködve hozzon létre akkumulátor alapanyagokat előállító létesítményt Európában.

Magyarország és Debrecen stabil üzleti környezettel, fejlett infrastruktúrával és logisztikai partnerhálózattal, immáron jelentős autóipari részt-vétellel és számottevő, versenyképes munkaerővel büszkélkedik.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/44/o_catl-mercedes-benz-batterie-min_20220816150608.png

„Kétségtelen, hogy debreceni üzemünk lehetővé teszi számunkra, hogy tovább élesítsük versenyelőnyünket, jobban reagáljunk európai ügyfeleinkre, és felgyorsítsuk az európai e-mobilitásra való átállást” – mondta Dr. Robin Zeng, a CATL alapítója és elnöke. „A magyarországi zöldmezős projekt óriási ugrás lesz a CATL globális terjeszkedésében, és egyben fontos lépés azon törekvéseinkben, hogy kiemelkedően hozzájáruljunk az emberiség zöldenergia-törekvéséhez.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta:Mind a globális, mind az európai gazdaságnak óriási kihívásokkal kellett szembenéznie az elmúlt időszakban. Nekünk Magyarországon egyértelmű célunk, hogy helyi kivételek legyünk a kontinentális recesszió alól. E cél elérésének legjobb eszköze a legmodernebb befektetések vonzása az autóipar legforradalmibb ágába, nevezetesen az elektromobilitásba. Büszkék vagyunk rá, hogy a CATL Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása mellett döntött. Nemrég a világ egyik vezető akkumulátorgyártó telephelye lettünk, és ezzel a hatalmas beruházással tovább erősítjük pozíciónkat.”

A projekt bejelentését a CATL európai ügyfelei jól fogadták. Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának fejlesztésért és beszerzésért felelős műszaki igazgatója elmondta: „Ez az új, csúcstechnológiás európai CATL üzem Magyarországon egy újabb mérföldkő az elektromos járművek bővítésében. Gyártása kulcsfontosságú partnereinkkel közösen. A CATL-lel egy technológiai vezető partnerünk van, aki az új üzem kezdeti kapacitásának első és legnagyobb vásárlójaként csúcsminőségű CO2-semleges akkumulátorcellákat biztosít a következő generációs európai elektromos járműveinkhez, megkönnyítve a beszállítást az optimális távolság miatt. Büszkék vagyunk arra, hogy az Ambition 2039-et a CATL magyarországi CO2-semleges termelés iránti elkötelezettsége támogatja.”

Az elektromobilitás terjedéséhez egyre több és jobb minőségű, kapacitású akkumulátorok gyártására lesz szükség, így a gyártók igyekeznek bővíteni gyártási kapacitásaikat. Magyarországra érkezésük gazdasági szempontból előnyös nekünk magyaroknak, hiszen fejleszti gazdaságunkat, új munkahelyeket teremt. Viszont környezetvédelmi szempontból merülhetnek fel aggályok. Egy újabb veszélyes anyagokkal, vegyszerekkel dolgozó gyáróriásról van szó. De természetesen a környezet védelme mindenki számára fontos. A gyárak komolyan veszik az előírások betartását.

Tegyünk említést még arról is, hogy a CATL mellett az EVE Energy is vásárolt egy 60 hektáros területet Debrecen környékén. A cég szintén az elektromos autózáshoz szükséges energia tárolására szolgáló lítiumion-akkumulátorok gyártásával foglalkozik és hazánkban fejlesztené tovább gyártási kapacitását. A Fejér megyei Iváncsán pedig a dél-koreai SK Innovation épít új gyárat. Az 1963-ban alapított szöuli központú cég az SK csoport tagjaként szintén akkumulátorok gyártásával foglalkozik. Szolgáltatásaikat az akkumulátor teljes életciklusának végigkísérése köré szervezték, így a gyártáson kívül foglalkoznak a bérlés kérdésével, töltéssel, újrahasznosítással és újra használattal.

Így tehát összességében akár hat akkumulátor, vagy akkumulátor-alapanyag gyár működhet hamarosan Magyarországon.


Elektromos autóink Elektromos BlueCarok

fb_logo kövess minket Facebookon

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/23/o_yt_logo_rgb_light_20211113074432.jpg kövesd csatornánkat