Az elektromos autó otthon töltése a kormány múlt heti bejelentése óta - miszerint kivezetik a rezsicsökkentett árakat a villamos energiára vonatkozóan augusztus 1-el - megingani látszik. Elképzelhető volna, hogy egy világ elektromos autó lázban ég, sorra cserélik le az emberek a benzines/dízel autóikat és most ez Magyarországon talán elhamarkodott lépés volt?
Az elektromos áramot az átlagon felül használók piaci áron kapják ezentúl. Vajon azok, akik a közlekedésüket villannyal oldják meg mely kategóriába esnek? Első olvasatra valószínűleg nem az átlagos, vagy az az alatti felhasználók közé. A vonalat éves 2523 kWh-nál húzták meg.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/42/o_villanyora-cimolad_20220719222346.jpg

Az sejthető volt, hogy az elektromos autó tulajdonosok jelentős része rendelkezik napenergiát hasznosító rendszerrel, mely fedezi a töltési igényét, azonban egy a villanyautosok.hu oldal felmérése szerint, mely kutatást a saját követőik körében végeztek - arról, hogy kit hogyan érint az áremelés - a következő, igen meglepő eredményt hozta. A felmérésben résztvevők felénél a telepített napelemes rendszer valóban fedezi a töltési igényüket. 13% mondta azt, hogy ugyan rendelkezik napelemmel, de csak részben fedezi ez a rendszer közlekedésre használt energia mennyiséget, így nekik piaci áron kell majd pótolni a hiányzó mennyiséget.
Akik elektromos autójukat elsősorban ingyenes töltőállomásokon töltötték eddig, azok aránya további 11 %-ot tesz ki. Több munkáltató biztosította alkalmazottai számára az ingyenes töltés lehetőségét a munkahelyén, mások a Tesla Supercharger hálózatában, vagy a Lidl, Penny áruházak eddig ingyenes oszlopain töltötték villanyautóikat.
A felmérésben résztvevők többsége tehát bizakodó - legalább az autózás tekintetében -, de a villanyautósok negyede (26%) a jövő hónaptól piaci áron fog tölteni.
A bevezetőben említett képletre visszatérve egyenlőre nem lehet pontosan tudni az áram árát, de ha 200 Ft/kWh közelébe kerül és az üzemanyagokon továbbra is rajta marat a 480 Ft/liter hatósági limit, akkor valóban az elektromos autót piaci áron töltő tulajdonosnak többe kerül majd a közlekedés, mint dízeles társainak…

 

Elektromos autóink Elektromos BlueCarok

fb_logo kövess minket Facebookon

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/23/o_yt_logo_rgb_light_20211113074432.jpg kövesd csatornánkat