A Plug & Charge a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja elektromos járművek töltésének.  A sofőrnek csak az elektromos jármű töltőkábelét kell csatlakoztatnia a töltőponthoz, és a jármű automatikusan feltöltődik. A Plug and Charge funkció megfelel az ISO 15118, az elektromos járművek töltésére vonatkozó nemzetközi szabványnak, amely a járműtöltés jövőjében az egyszerűségre törekszik.

Mire jó a Plug & Charge funkció?

A Plug & Charge funkció leegyszerűsíti az elektromos járművek töltését a felhasználó szemszögéből. Például ahelyett, hogy hitelkártyát kellene használnunk, RFID-címkét kell bemutatnunk egy mobilalkalmazással. Ezután már csak csatlakoztatni kell a járművet a töltőponthoz a megfelelő kábelen keresztül AC és DC töltőjű járművekhez, vagy Wi-Fi-n keresztül vezeték nélküli töltéshez.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/20/o_Plug_and_Charge_20211101232936.jpg

A Plug & Charge munkamenet során a biztonság a legfontosabb.  A tranzakciót, a járműre és a tulajdonosra vonatkozó információkat, a számlázási adatokat és a töltési hálózatot védeni kell a harmadik fél manipulációjától.  Az ISO 15118 szabványai biztosítják, hogy ez megtörténjen a titkosítással, a visszafejtéssel és a kétirányú hitelesítéssel.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/20/o_Plug_and_Charge_ionity1_20211101232952.jpg

A Plug & Charge különféle kriptográfiai eszközöket használ a jármű és a töltési infrastruktúra közötti kommunikáció biztosítására, megvédve a jármű tulajdonosának személyes adatait a töltési folyamat során a rosszindulatú külső szereplőktől.  A jármű-töltőpont kapcsolat létrehozása után minden azonosítás és engedélyezés egy rendkívül biztonságos kommunikációs kapcsolaton keresztül történik, így biztosítva az adatok bizalmas és hitelesített cseréjét.

Minden jármű egyéni számlázási fiókhoz van kapcsolva, legyen az személyes, családi, vállalati vagy egyéb elektromos járműtulajdonos.  A hitelesítési szabványok lehetővé teszik az EV számára, hogy automatikusan azonosítsa magát a töltőhálózat felé, és a háttérrendszer „kiadja” az érvényesítést, majd megkezdje a töltést.  A tranzakciót pontosan dokumentálják, hogy tükrözze az elektromos járműbe szállított energiát.

Az ISO 15118 és a Plug & Charge szabványnak való megfeleléssel az eMobility szolgáltatók kényelmesebb és biztonságosabb töltési élményt biztosítanak a járművezetőknek, miközben egyszerűsítik az elektromos járművek töltési műveleteit.