Napjainkban csak úgy suhannak el mellettünk az árcímkék. Csak hallgatjuk a hírekben, majd tapasztaljuk a szupermarketben, az interneten, hogy emelkednek az árak. Nem vagyunk hivatottak átfogó piaci körképet adni, de az áremelkedés érdekeltségünkbe tartozó vonulatáról ejtsünk néhány szót. Nevezetesen a benzin/dízel motorok által használt méregdrága üzemanyag és a villanyautók üzemanyag árairól.

Kezdhetném onnan, hogy emlékszem, mikor a benzin ára átlépte a történelmi 100 Ft/litert… De azóta már az 500 Ft/literes ár feletti összeget kell leszurkolnunk egy-egy tankolás alkalmával. A mai napon egészen pontosan a Holtankoljak.hu átlagos benzinre vonatkozó árait tekintve 507 Ft-ba kerül egy liter, míg dízelt tankolva 518,5 Ft-ot kell a benzinkúton hagynunk literenként. Így azok, akik eme pazarló és környezetkárosító módját választották a közlekedésnek 10 literenként több, mint 5000 Ft-ot égetnek el ebből a drága energiaforrásból.

A magyar benzinkutakon jellemzően két dolog befolyásolja az üzemanyagok oly sűrű (pl. szeptember hónapban 8 alkalommal fordult elő ilyen) változását. Az egyik tényező a  kőolaj világpiaci árának változása, míg a másik a forint-dollár árfolyam viszonya. Ugyan a forint némiképp erősödött az elmúlt napokban a dollárral szemben, de ez a kb. 2 forintos erősödés egyelőre kevés ahhoz, hogy elmozdítsa a magas üzemanyagárakat a felhasználók szempontjából kedvező, azaz csökkenő irányba.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/22/o_benzin-vs-elektromos_20211102231603.jpg

A fosszilis üzemanyagok drágulása egyúttal azt is jelenti, hogy egyre inkább megéri elektromos autóval közlekedni. Érdemes picit számolgatni. Ha elméleti síkon maradunk és összevetjük az elektromos autó magasabb egyszeri megvásárlási költségét a belső égésű motoros járművek literenkénti 500 Ft feletti üzemanyag árával, már látható, hogy nem is olyan hosszú időtartamban gondolkodva kompenzálódik, majd egyre inkább elbillen a mérleg nyelve a villanyautó irányába. Nem is beszélve a magas szervizköltségekről. Ugyanis nem a villanyautó a drága, hanem a benzinkutakon hagyott tele tankonként 25-35 ezer forint a sok. De hogy ne kelljen elméleteket gyártani, az összehasonlító számoló programunk segítségével számszerűen is láthatjuk az adatokat.

Ezen a ponton tehát már jócskán érdemes elgondolkodni egy más fajta közlekedési módon.