Időről-időre előkerül a téma, hogy vajon mennyire van létjogosultsága a teljesen elektromos hajtású autók kedvezményeit igénybe venni a PHEV-eknek? Egyenlőre a parkolási díj a fő téma, de vajon megáll-e itt a történet? Információink szerint elsőként Pécs városa vonja meg az ingyenes parkolás jogát a zöld rendszámmal rendelkező, de HIBRID (PHEV) autóktól. Korábbi cikkünkben taglaltuk a zöld rendszám nyújtotta előnyöket, melyben kitértünk a PHEV-ekre is, azaz a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid járművekre.

Egyszer már (2020 elején) felvetődött az ötlet a zöld rendszám 2016-os bevezetése óta, hogy Pécs belvárosában már csak a 0 emissziós járművek számára legyen ingyenes a parkolás, azonban a koronavírus miatti országosan ingyenes parkolás bevezetésével ez érvényét veszítette. Most azonban újfent előtérbe került, így az ingyenesség feltétele az üzemeltetőnél történő egyszeri regisztráció lehet.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/17/o_varosi-parkolas_20211101201136.jpg

Pécs példáját követve, ha esetleg más városok is bevezetik az új parkolási rendet, akkor a megkülönböztetés – az ingyenes és fizetős parkolás között – igencsak megnehezíti majd a parkolóőrök munkáját, hacsak erről külön nem gondoskodik majd az üzemeltető.

A regisztráció a városba látogató villanyautósok parkolását is megnehezítheti, főleg, ha online nem, vagy nehézkesen oldható meg. Ez esetben nyilván jobban jár az autós, ha kifizeti a parkolási díjat.

Nem ez lesz az első, hogy a villanyosok életét megnehezítené egyik-másik városvezetés. De ne legyünk szemellenzősek! Nyilván való, hogy míg kevés elektromos hajtású, vagy rásegítésű jármű közlekedett útjainkon, különböző ösztönző kedvezményekkel igyekeztek elősegíteni térhódításukat. Amint a mérleg nyelve egyre jobban billen, ezek a kedvezmények valószínűleg egyre kisebb mértékűek lesznek. Azonban még jó ideig kihasználhatók a teljesen elektromos autók tulajdonlásával járó kedvezmények, mint például a Bollore BlueCarral is. ;)