Mire jó a zöld rendszám?

A zöld rendszám a környezetkímélő gépkocsik megkülönböztető jelzése, amihez különböző kedvezményeket, jogosultságokat rendelnek a jogalkotók. Ezért különböztették meg zöld alapszín használatával.

Az első és talán a leg kecsegtetőbb zöld rendszámhoz kötődő jogosultság az ingyenes parkolás, amit már Budapesten és több vidéki nagyvárosban is önkormányzati rendeletbe foglaltak. Fontos tudni, hogy a zöld rendszám olyan különösen védett övezetekbe is ingyenes behajtást biztosít, mint például a Budai vár, de nem kell fizetni a parkolásért például a Citadellánál sem.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_ingyenes_parkolas_20210720102402.jpg

Ugyanakkor tévhit, hogy a zöld rendszámos autó használhatja a buszsávot. Tehát fontos, hogy a buszsáv még zöld rendszámmal sem használható jogszerűen!

Az elektromos autókhoz kapcsolódó egyéb adókedvezményeket nem a zöld rendszámhoz kötik, így azok a rendszám alapszínétől függetlenül járnak az autó üzembentartójának.

Kinek jár a zöld rendszám

Zöld alapszínű rendszámra a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belsőégésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy több km megtételére képes autók jogosultak.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_Hibrid_logo_20210720103636.jpeg /sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_plug-in-hybrid_20210720103643.jpg

A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:

a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

Zöld rendszámra jogosult tehát

az összes tisztán elektromosan hajtott gépkocsi
(pl. Bolloré Bluecar, Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Roadster, Citroën c-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe, Renault Fluance ZE, Volkswagen e-UP, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, BMW i3 BEV),

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_bollore-bluecar_20210720104156.jpg /sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_nissan-leaf_20210720104212.jpg

a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid
(pl. Toyota Prius PHV, Volkswagen GTE, Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A3 e-Tron, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volvo XC90 T8, BMW i8)

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_Opel_Ampera_20210720104509.jpg /sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_bmw-i8_20210720104720.jpg

és a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos autó
(BMW i3 REX).

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_bmw-i3-rex_20210720105028.jpg

A feltételeknek való megfelelést nem bemondásra vagy bemutatásra, hanem a gyártók által kiállított típusbizonyítvány alapján hagyja jóvá a Nemzeti Közlekedési Hatóság, ahova el kell vinni az autót zöld rendszám igénylésekor. A legtöbb hazai forgalomban lévő autó típusbizonyítványával a hatóság rendelkezik, így csak az országba újonnan beérkező modellek típusbizonyítványainak kell komolyabb vizsgálaton átesniük.

Ingyenes parkolás zöld rendszámmal

A zöld rendszám feljogosítja a gépjármű használóját arra, hogy Budapesten és számos vidéki nagyvárosban ingyen parkolhasson a közterületi parkolókban. Az ingyenesség a magán tulajdonban, vagy privát cégek által üzemeltetett parkolókban, parkolóházakban, mélygarázsokban nem érvényes. Továbbá nem jogosít fel a várakozási és megállási tilalommal jelölt helyeken való parkolásra, mint ahogy megfelelő további jogosultság nélkül a zöld rendszámmal a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat sem lehet elfoglalni. A nyilvános töltőknél a parkolás ingyenes, de csak a töltés idejére engedélyezett. Ha az autó feltöltődött, akkor el kell onnan állni.

Mivel a zöld rendszám kiadását szabályozó rendelkezés nem tesz különbséget a tisztán elektromos autók és a konnektorból is tölthető, de elsősorban hagyományos, környezetszennyező erőforrásokat használó autók között, így egyenlőre a zöld rendszámos plug-in hibrid terepjárók és nagy teljesítményű társaik is ingyenesen használhatják az említettparkolókat.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_zold_rendszamos_terepjaro_20210720152015.jpg

Fontos tudni, hogy az ingyenesség a zöld alapszínű magyarországi rendszámhoz kötődik, nem pedig az elektromos meghajtáshoz, így külföldi rendszámú elektromos autóval az ingyenesség nem vehető igénybe!

Az ingyenes parkolás tetemes, akár havi több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a zöld rendszámmal rendelkező autót használók számára.

Zöld rendszámmal a buszsávban

Ha sokat emlegetnek valamit, hajlamosak vagyunk azt igaznak vélni. Pont így történt ez a zöld rendszámmal való közlekedéssel a buszsávban. Néhány politikus feszegette a témát, majd azon kaptuk magunkat, hogy zöld rendszámmal ellátott autók eladása során már mellette szóló érvként említették a kereskedők. Azonban ez tévedés, mindaddig nem közlekedhet zöld rendszámos autó a buszsávban, amíg az ide vonatkozó KRESZ szabályt meg nem változtatják.

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_buszsav-tilos_20210720153952.jpg

A 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól a 36. paragrafus 8. pontjában (2018. február 1-jei állapot szerint) ugyanis a következő formában rendezi a buszsáv használatát:

Az autóbusz forgalmi sávban

a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;

b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül

ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,

bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt

bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,

bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,

bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,

bc) a betegszállító gépjármű,

bd) a személytaxi,

be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár

közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

Elképzelhető talán, hogy idővel módosítani fogják az ide vonatkozó szabályozást, de jelen cikk írásakor az ide vonatkozó rész nem engedélyezni a buszsávban való tartós haladást a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek számára.

Viszont, ha jobban belegondolunk, felmerülhet az aggodalmunk, hogy ha valóban engedélyeznék, akkor azzal a tömegközlekedést akadályozná a villanyautós társadalom a rugalmas haladásban. Ugyan még csak néhány ezer járműről van szó, valószínűsíthető, hogy mire a szabályozás módosulna már komolyabb mennyiségű jármű tódulna a buszsávokba.

Zöld rendszám igénylése

Zöld rendszámot általában a 2015 nyara előtt forgalomba helyezett, illetve a külföldről behozott, és a zöld rendszámra jogosult autókra lehet igényelni. A 2015 őszétől idehaza forgalomba állított, zöld rendszámra jogosult autók már jellemzően eleve ilyen rendszámmal lettek ellátva.

Az alábbi leírás az első csoportra, tehát a zöld rendszám megjelenése előtt hagyományos rendszámmal forgalomba helyezett autókra, azon belül is a tisztán elektromosokra vonatkozik.

A zöld rendszám ügyintézéséhez alapvetően két helyre kell elmenni:

Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH)

Az NKH-hoz szemlére kell vinni az autót, hogy igazolják az okmányiroda felé, hogy az autó valóban elektromos, így jogosult az 5e kategóriára. A szemlére vinni kell

 • az autót,
 • a forgalmit,
 • a biztosítás érvényességét igazoló lapot (ha nincs meg a biztosító által automatikusan küldött, akkor kérni lehet másolatot, amit e-mailben többnyire el tudnak küldeni),

cég tulajdonos esetén

 • 30 napnál nem régebbi cégkivonatot (e-cegjegyzek.hu-ról kinyomtatott is jó, csak legyen rajta a fejlécben dátum, hogy mikor lett nyomtatva),
 • aláírási címpéldány (elég a másolat is),
 • nem céges aláíró ügyintéző esetén pedig két tanúval is ellátott meghatalmazás

Elvileg szükség lehet egy gyártótól származó igazolására, hogy az autó valóban elektromos, illetve hibrideknél, hogy mennyit tud tisztán elektromos üzemben megtenni, de az idehaza forgalomban lévő autókról a közlekedési hatóság rendszerében megtalálhatók ezek az igazolások.

A művelet nagyjából egy óra, ami során a szakember körbefotózza az autót, és kiállít egy Műszaki Vizsgálati Bizonyítványt. Fontos tudni, hogy mivel ez a folyamat egy műszaki vizsgával azonos szintű, kopott gumival, hibát jelző fedélzeti számítógéppel, vagy bármi más okból műszaki vizsgán nem megfelelőnek minősíthető autóval nem érdemes próbálkozni, mert nem fogják kiadni rá az igazolást.

A műszaki szemle díja 1770 Ft.

Okmányiroda

Mivel a rendszámcsere országos hatáskörű dolog, ez bármelyik okmányirodában intézhető. Érdemes több környékbeli irodából is időpontot kérni, vagy a soronkivul.club oldalon kisebb forgalmú okmányirodát keresni. Arra mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy van-e raktáron zöld rendszámuk, illetve jelezni, hogy ilyen ügyben szeretnénk eljárni. Sajnos vidéki okmányirodákban előfordulhat, hogy nem ismerik az eljárás menetét, így teljesen szabálytalanul elküldik az autóst, hogy intézze a rendszámcserét valahol máshol. Ha az ember időpontra érkezik, és időben fogadják is, akkor a művelet nem tart tovább 20 percnél.

Az okmányirodába vinni kell:

 • amit az NKH is kért
 • amit az NKH adott
 • a régi (lecserélendő) rendszámot

Az új forgalmi engedély díja 6000 Ft, az új rendszámé pedig 8500 Ft. A díjakat helyben, kártyával is lehet fizetni (vagy az ügyintézéskor kiadott csekk ellenében a legközelebbi postán).

Az új rendszám felhelyezése után a leginkább időrabló művelet a szélvédő jobb alsó sarka közelében felragasztott igazoló matrica lekaparása, mivel nagyon nehéz hozzáférni, és rendkívül erős hordozóréteggel rendelkezik (melegítés és penge).

A művelet hivatalos része így 16.270 forintba kerül.

Fontos

Alapesetben a zöld hátterű rendszámra való váltáskor megváltozik a betű szám kombináció, amit minden olyan helyen le kell jelenteni, ahol az autót a rendszám alapján azonosítják:

 • a lízingelő bank
 • a kötelező biztosító
 • a casco biztosító
 • az önkormányzat
 • autópálya matrica (1470 Ft, a rendszámcsere tényét igazolni kell!)
 • behajtási engedélyek (pl. Westend parkoló)
 • töltő regisztráció (pl. Budavári Önkormányzat)

(Forrás: villanyautósok.hu)

Egyedi zöld rendszám igénylése

/sites/test_green-car_hu/documents/news/_extra/12/o_egyedi-zold-rendszam-keszites_20210720155707.jpg

Normál ügyintézés során zöld rendszámra történő cserekor az autó teljesen új betű-szám kombinációt tartalmazó azonosítót kap. A gyorsabb és olcsóbb ügyintézés érdekében ugyanis a hatóság előre legyártatott zöld alapszínű rendszámot, így a cserekor nem kell egyedileg legyártani azokat.
De persze van lehetőség a korábbi rendszám betű-szám kombinációjának megtartására a zöld háttérszín esetén is. Ehhez előzőleg az okmányirodában igényelni kell a szükséges rendszám egyedi legyártását. Az egyedi rendszám díja így 12.300 Ft.
Ezen kívül pont ugyanígy lehet más, egyedi betű-szám kombinációt is igényelni a zöld háttérszínre váltás esetén.
Az eredetivel megegyező betű-szám kombináció előnye lehet, hogy a zöld rendszámra váltás után nem kell a rendszámcserét megannyi helyen lejelenteni.

*A cikkben szereplő árak változhatnak, kérjük tájékozódjon!